Vérvétel előtti előkészületek

Kérjük, amennyiben vérvételre érkezik hozzánk, tartsa be a következőket:

Általánosságban elmondható, hogy a vérvételt éhgyomorra kell elvégezni.

  • Cukorbetegség irányában végzett terheléses vércukrovizsgálat (OGTT) előtt minimálisan 10 órás éhezés szükséges. A vizsgálatot megelőző három napban 150 gr szénhidrát tartalmú diétát kell tartani átlagos fizikai aktivitás mellett. A vizsgálat során az éhomi vérvétel után 75 gr szőlőcukros tartalmazó 250-300 ml vizes oldatot kell 5 perc alatt elfogyasztani, majd 120 perc várakozás után történik a második vérvétel.
  • Inzulinrezisztencia vizsgálat előtt minimálisan 10 órás éhezés szükséges. A vizsgálatot megelőző három napban 150 gr szénhidrát tartalmú diétát kell tartani átlagos fizikai aktivitás mellett. A vizsgálat során az éhomi vérvétel után 75 gr szőlőcukor tartalmú 250-300 ml vizes oldatot kell 5 perc alatt elfogyasztani, majd 60 és 120 perc után történik vérvétel.
  • Hasnyálmirigy funkciójának vizsgálatához alkalmazott cukor és keményítőterhelés előtt minimálisan 10 órás éhezés szükséges. Ezen vizsgálatok során az egyik alkalommal a tesztanyag szőlőcukor, a másodiknál keményítő. A cukorterhelésnél 0, 30, 60, 90 és 120 perces, a keményítőterhelés esetén 0, 30, 60 és 90 perces vérvétel történik. A vizsgálatok időtartama 120 és 90 perc.
  • Ételintolerancia vizsgálat: Az ételintolerancia-teszt fals negatív eredményt adhat, ha valamilyen élelmiszert hosszabb ideje kihagy az étrendjéből. Ha szigorúbb diétát tart hosszabb ideje (például nem iszik tejet és nem fogyaszt tejtermékeket) akkor mindenképpen legalább 1 hónapig heti több alkalommal terhelni kell a szervezetet, hogy az antitestek termelése megemelkedjen és ez által valós eredményt kapjon.
    Gyógyszerek közül csak a szteroidok és immunszupresszáns készítmények befolyásolják az eredményt. Ha ilyen gyógyszereket szed, feltétlenül jelezze a vizsgálat előtt.
  • Coeliakia (lisztérzékenység) szűrése vérvétellel: A szerológiai vizsgálat álnegatív eredményt adhat, ha a vizsgálat előtt hosszabb ideig kihagyjuk étrendünkből a glutént. A vérvétel előtt legalább 4 héten keresztül, rendszeresen glutént kell fogyasztani.