Bőrfiatalító kezelés frakcionált szén-dioxid-lézerrel

A frakcionált bőrfiatalító (rejuvenációs) lézerterápia

(A kezelésre csak bőrgyógyászati vizsgálat alapján kerül sor)

A lézerek gyakorlati alkalmazása során igazolódott, hogy a szén-dioxid-lézer (CO2-lézer) nagyon eredményes a bőrfiatalításban. A lézer hullámai mélyen behatolnak a hámréteg alá, a bőr szerkezeti rétegébe, összehúzva és új kollagénszintézisre serkentve azt. Ezzel a módszerrel teljesen át lehet építeni a bőr struktúráját, megújul a hám, csökken a kisebb ráncok mélysége és halványabbá válnak a hegek. Ezt az eljárást kb. 10–15 éve használják sikerrel az esztétikai bőrgyógyászatban.

A teljes bőrfiatalítás (rejuvenáció) hátránya, hogy csak altatással végezhető, a felszín hámosodása több hetet vesz igénybe és az átépülési folyamat is hónapokig tart. Ez az eljárás került kutatók által továbbfejlesztésre, azt tűzve ki célul, hogy rövidebb időtartamot vegyen igénybe a gyógyulás, a beavatkozás ambulánsan kivitelezhető legyen, és ezáltal a páciens a lehető legrövidebb időre essen ki a munkavégzésből.

Figyelem!

A nyári hónapokban, illetve 25 ℃ feletti hőmérséklet esetén a beavatkozást nem végezzük el, mivel ilyenkor a sebgyógyulás a bőr fokozott verejtékezése miatt lassabb, fokozottan előfordulhat a beavatkozás során keletkező seb felülfertőződése, illetve az erőteljes napsugárzás okozta hegelszíneződés (pigmentálódás) léphet fel. A kezelt terület fokozott fényérzékenysége miatt a beavatkozást kizárólag az őszi és a téli hónapokban végezzük.

A kezelés hatásai

Felületmegújítás

A kezelt területen a lehámlást követően rögtön látható, szinte új rózsaszínes bőr képződik. A pigmentfoltok elhalványodnak, a pórusok összehúzódnak, a bőr kissé érzékenyebb, bársonyos finomságú lesz. Az aknés hegek mélysége csökken.

Mélyebb bőrrétegek átstrukturálása

A lézer hőhatása a kollagénrostokat megrövidíti, a bőr megfeszül. Ezen kívül a lézer által okozott mikrosérülések beindítják a kollagénszintézist, amely 1–2 hónappal a terápia után éri el a maximumát, és amelynek hatására a kisebb ráncok kisimulnak. A tapasztalatok szerint az így végzett bőrfiatalítás évekig megtartja hatását. 

A kezelés menete

Az első konzultáció során a páciensek igényeinek megfelelően választjuk ki a megfelelő kezelési módot. Információt gyűjtünk a fennálló betegségekről, a rendszeresen szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról, esetleges korábbi kezelésekről. A konzultáció alkalmával egy tesztkezelést is végzünk az arc (bőr) kevésbé látványos, vagy könnyen elrejthető területén, hogy ellenőrizzük a bőr reakcióját. Amennyiben a tesztkezelésre adott reakció megfelelő, nyugodtan elvégezhető a teljes arc vagy más bőrterület kezelése.

A szén-dioxid-lézeres bőrfiatalító kezelést ambulánsan, altatás nélkül végezzük. Ebben az esetben a bőr helyi érzéstelenítése elégséges  a beavatkozáshoz.

Egy kezelés 3 fázisból áll:

 1. érzéstelenítés (helyi érzéstelenítő krémmel történik, kb. 30–40 perccel a beavatkozás előtt),
 2. lézeres beavatkozás 30–60 percen át,
 3. utókezelés jégzselével.

A beavatkozás során a lézersugár nem az egész bőrfelszínt égeti le, hanem pontszerűen lő a bőrbe, négyzetcentiméterenként akár több, mint kétszázszor, tehát a lézersugár energiája mikroszkopikus oszlopokban jut a bőrbe, ezzel új kollagénrost-képződést stimulál, miközben az oszlopok közötti bőr érintetlen marad. Az érintetlen bőrszigetek felől azonnal megindul a regeneráció, így gyorsabban újra hámosodik a bőr, amihez átlagosan 5 nap elegendő (pl. a pénteken kezelt páciensek jellemzően a következő hét közepén már munkába állhatnak.)

A kezelést 4–5 hetente, összesen 3–5 alkalommal kell ismételni, így hatékonysága összességében megegyezik az altatásos módszerrel. A kezeléseket általában ősztől tavaszig végezzük a kezelt terület fokozott fényérzékenysége miatt.

A gyógyulás fázisai

A kezelt bőrterület gyógyulása szakaszosan, a következő fázisokon keresztül zajlik:

 1. az 1. és 2. napon a kezelt területen ödémásodás lép fel,
 2. a 2–4. napon száraz pörkképződés tapaszztalható (A pörköket eltávolítani nem szabad!)
 3. végül a 4–5. napon hámlás

A kezelés nyomait egy hét után már alig lehet látni, és szintén egy hét után már laza smink feltehető.

Lehetséges mellékhatások, szövődmények

A leggyakoribb mellékhatás enyhe bőrpír, színbeli eltérés, amely a kezelés után néhány hétig állhat fenn. Hiperpigmentáció abban az esetben alakul ki, ha a bőrt a kezelés után UV sugárzás éri. A herpeszfertőzésre hajlamos egyéneknél az ajakherpesz is aktiválódhat; ebben az esteben érdemes a kezelést megelőzően antivirális kezelést elkezdeni. A friss apró sebek bakteriálisan felülfertőződhetnek. Ezesetben kontrollvizsgálat szükséges a terápia megállapítása céljából.

Ellenjavallatok

Nem javasolt a kezelés az alábbi esetekben:

 • terhesség, szoptatás alatt,
 • a kezelendő bőrfelszín aktív fertőzése (bakteriális, gombás, virális) esetén,
 • kóros hegesedésre (keloid) való hajlam,
 • cukorbetegség, kötőszöveti, autoimmun-megbetegedés, immunszuppresszív kezelés esetén,
 • epilepsziában szenvedő betegeknél,
 • ha megelőző lézeres kezelés során problémás bőrtünetek léptek fel
 • Isotretinoin-hatóanyagú gyógyszer szedése alatt, illetve a gyógyszer szedésének befejezésétől még fél éven át,
 • bizonyos olyan gyógyszerek szedése alatt, amelyek fokozzák a bőr fényérzékenységét.

Figyelem!

A beavatkozás előtt és után 4 hétig fontos és szükséges magas faktorszámú (SPF 50) napvédő krém használata!

A napozás és a szolárium használata szigorúan ellenjavallt!

A lézeres bőrfiatalító kezeléseink árairól ITT tájékozódhat.

Az alábbi űrlap segítségével kezdeményezheti időpont egyeztetését erre a rendelésre. Kollégánk rövidesen felveszi Önnel a kapcsolatot.

  Melyik rendelésre szeretne időpontot foglalni?:


  vagy küldjön e-mailt az info@kertvarosi.hu címre.