Lézeres bőrnövedék-eltávolítás frakcionált szén-dioxid-lézerrel

A frakcionált szén-dioxid-lézeres terápia

(A kezelés elvégzése előtt minden esetben bőrgyógyász szakorvosi vizsgálat szükséges az
eltávolítandó elváltozások véleményezésére és a megfelelő terápia kiválasztására)

A szén-dioxid-lézeres kezelés során bőrbetegségét szén-dioxid-lézer (CO2-lézer) által létrehozott hőhatással kezeljük. A kezelés lényegét a hőhatás okozta roncsolás (égetés) alkotja.

A rendelőnkben használt készülék a hosszabb hullámhosszú lézerek közé tartozik, ezáltal elsősorban a testünkben található vízben abszorbeálódik, az általa okozott nagyobb hőhatást legjobban a fertőzött vagy éppen vérzékeny szövetek eltávolításában használhatjuk ki.

Pigmentált anyajegyek lézeres eltávolítása – azaz tehát elpárologtatása – szakmai okokból nem lehetséges, ebben az esetben a szakma szabályai szerint kizárólag sebészeti kimetszés javasolható!

A lézeres beavatkozások nem fájdalommentesek, érzéstelenítést a diatermiás beavatkozásokhoz hasonlóan alkalmazunk.

A kezelés menete

A beavatkozást ambulánsan végezzük, a beavatkozás időtartama az eltávolítandó bőrnövedékek számától, nagyságától, elhelyezkedésétől függően 10–20 perc. Az apróbb növedékeket kb. 20–30 perces lidokaintartalmú helyi érzéstelenítő krémes előkezelést követően, míg a nagyobbakat injekciós érzéstelenítésben távolítjuk el. Injekciós érzéstelenítéssel lidokainérzékeny pácienseink számára is tudunk érzéstelenítést nyújtani.

A beavatkozás során seb keletkezik, amely a mérettől függően gyógyul: a kisebb sebek nagyjából egy hét alatt, míg a nagyobbak esetében a teljes regeneráció akár 2–3 hetet is igénybe vehet. A tökéletes kozmetikai eredmény elérése miatt az orvos által javasolt utókezelés szükséges. A kezelés után az elváltozás nagyságától-mélységétől függő apró heg maradhat vissza.

Figyelem!

A nyári hónapokban, illetve 25 ℃ feletti hőmérséklet esetén a beavatkozást nem, illetve csak kivételesen indokolt esetekben végezzük el, mivel ilyenkor a sebgyógyulás a bőr fokozott verejtékezése miatt lassabb, fokozottan előfordulhat a beavatkozás során keletkező seb felülfertőződése, illetve az erőteljes napsugárzás okozta hegelszíneződés (pigmentálódás) léphet fel.

Szén-dioxid-lézer a bőrgyógyászatban

A sebészi lézerek általában szén-dioxiddal, más gázzal vagy kristállyal működő készülékek. Jó hatásfoka és nagy teljesítménye miatt a szén-dioxid- lézer a gázlézerek között a legjelentősebb az orvosi gyakorlatban. Az aktív lézeranyag a szén-dioxid gázon kívül nitrogént és héliumot is tartalmaz. A nagy víztartalmú szövetek kitűnően nyelik el a lézerfényt a szövetek elpárolgását eredményezve. Ez a jelenség az ún. vaporizáció.

A lézerfény fizikai természetéből adódóan a lézer rendkívül precízen „adagolja” a leadott energiát, vagyis nagyon pontos munkára képes. Emellett a lézerfény a beavatkozás során elzárja a kisebb ereket is, vagyis a lézersebészeti alkalmazás során sok esetben egyáltalán nincs, vagy csak minimális vérzés tapasztalható. Ezen felül rendkívül finoman, gyakorlatilag hőkárosodási zóna nélkül elvékonyíthatunk vele szöveteket, vagy akár teljesen el is párologtathatjuk azokat.

A különböző hullámhosszúságú lézerek fénye különbözőképpen nyelődik el az emberi szövetben. Ez azért lehetséges, mert a bőr bizonyos célterületei, vagyis az ún. kromofórok, bizonyos adott hullámhosszú lézerenergiát úgy képesek elnyelni, hogy a környező bőrterületek egyáltalán nem károsodnak. Ilyen kromofórként említhetjük a vizet (a bőrben igen nagy arányban van jelen, a sebészi lézerek ezt célozzák elsősorban), a melanint (az a festékanyag, amitől a szőr és haj vagy akár a bőr is barna színű), a hemoglobint (ettől piros a vérünk) vagy a tetováláshoz használt különböző színű festékeket (ezek szintén kromofórként viselkednek), melyek rendre más-más hullámhosszú lézerfényt képesek elsősorban elnyelni.

Fontos tudnivalók, teendők

Beavatkozás előtt

A beavatkozás előtt kerülje az erős napfényt, vagy a szolárium használatát, illetve használjon fényvédő krémet naponta!

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha

  • isotretinoin, doxycyclin vagy egyéb fényérzékenyítő gyógyszert szed,
  • a kezelendő területen korábban herpeszes hólyagokat észlelt (ilyenkor a lézerkezelés előtt gyógyszer szedése lehet szükséges az esetleges herpeszes fellángolás kivédésére),
  • az adott területen, vagy bárhol a bőrén korábbi lézeres vagy hagyományos sebészi kezelést követően túlzott vagy erőteljes hegképződés lépett fel (pl. ún. keloid),
  • korábbi fogászati kezelés során érzéstelenítőre érzékenység vált ismertté (pl. lidokain) (ilyen esetben más érzéstelenítő anyagot alkalmazunk),
  • korábban akár hasonló beavatkozás, akár baleseti sérülést követően pigmenteltérés alakult ki a bőrén.

Kezelőorvosát valamennyi ismert betegségéről szükséges tájékoztatnia, ugyanis például érszűkület vagy cukorbetegség elhúzódó sebgyógyulást okozhat.

Beavatkozás után

Közvetlenül a kezelés után bőrpír és kis mértékű gyulladás, viszketés vagy enyhe égő érzés, pontszerű vérzés léphet fel, melyek azonban gyorsan és többnyire mindenfajta kezelés nélkül megszűnnek.

A bőrnövedék-eltávolítást követően – az eltávolítandó elváltozás méretétől függően – felületes seb keletkezik, mely általában maximum 2-3 héten belül gyógyul és normál esetben semmilyen fájdalommal, vagy akár csak viszketéssel nem jár, majd a felületen védő var (pörk) képződik. A pörk képződéséig általában csak sebfertőtlenítő használata javasolt. A tökéletes sebgyógyulás érdekében mindenfajta mechanikus beavatkozás (pl. dörzsölés, vagy a keletkező pörk lekaparása) tilos.

A beavatkozás után 2-3 hétig javasolt magas faktorszámú fényvédőkrém (SPF 50) napvédő krém használata.

A napozás és a szolárium használata szigorúan ellenjavallt, ezenkívül a beavatkozást követő
egy hétig a fokozott izzadással járó tevékenységeket és helyzeteket is kerülni kell!

A szén-dioxid-lézeres kezeléssel eltávolítható leggyakoribb
jóindulatú elváltozások:

Angioma (érdaganat)

Jóindulatú, apró érburjánzás, mely a bőrön bárhol előfordulhat. Ritkán látható egyedül, általában tömegesen jelentkezik, száma korral szintén szaporodik. Eltávolítása – a nagyon aprók esetében diatermiával – a nagyobbak esetében CO2-laserrel történik.

Vírusos szemölcsök

Legtöbbször a kézháton, talpon alakulnak ki, de sokszor látunk az arcon és a törzsön is belőlük. Fertőzőek, kialakulásukat papilloma vírus okozza. Az arcon és néha a kézháton is találhatunk ún. lapos „futó” szemölcsöket, melyek időnként igen nagy számúak lehetnek.

Nemiszervi szemölcsök (condylomák, HPV-szemölcsök)

Mindkét nemben a nemi szervek környékén előforduló apró, papilloma vírus által okozott gombostűfejnyi vagy nagyobb növedékek.

Xanthelasma (szem körüli sárga plakkok)

Ez az ún. „zsírlerakódás” legtöbbször a felső szemhéj mellett a belső szemzugnál jelentkezik, de akár körkörösen is előfordulhat. Mérete az egész kicsitől akár az ujjbegynyiig változhat, lézerrel – a hegesedés veszélye miatt – csak a kisebb elváltozások távolíthatók el, gyakran 4–5 hetes időközzel végzett 2 vagy 3 alkalommal.

Syringoma

Általában az alsó szemhéj körül keletkező eccrin verejtékmirigyek jóindulatú daganatai.

Solaris keratosis (napsugárzás által okozott hámló gyulladt foltok)

Az élet során elszenvedett összes napsugárzás következtében keletkeznek,  általában 50-60 éves kor környékén, és ritkán – hosszabb fennállás vagy kezeletlenség esetén – rosszindulatúvá válhatnak. Elsősorban a fénynek kitett területeken láthatók (arc, homlok, fülek, kézhát).

Faggyúmirigy-„túlburjánzás” (naevus sebaceus senilis)

Jellemzően az arcon kialakuló, laposan előemelkedő, vagy a bőr szintjében lévő,  sárgásfehéren előtűnő, többnyire nagy számú elváltozás. Jóindulatú, csak esztétikai panaszt okoz. 

Mélyebb bőrrétegek átstrukturálása

A lézer hőhatása a kollagénrostokat megrövidíti, a bőr megfeszül. Ezen kívül a lézer által okozott mikrosérülések beindítják a kollagénszintézist, amely 1–2 hónappal a terápia után éri el a maximumát, és amelynek hatására a kisebb ráncok kisimulnak. A tapasztalatok szerint az így végzett bőrfiatalítás évekig megtartja hatását. 

Pigmentfoltok

A pigmentfoltok eltávolítására a széndioxid-lézeres kezelés nem az elsőként választandó beavatkozás, mindazonáltal kisebb pigmentfoltok kezelésére alkalmazható.

A szén-dioxid-lézeres kezeléseink árairól ITT tájékozódhat.

Az alábbi űrlap segítségével kezdeményezheti időpont egyeztetését erre a rendelésre. Kollégánk rövidesen felveszi Önnel a kapcsolatot.

    Melyik rendelésre szeretne időpontot foglalni?:


    vagy küldjön e-mailt az info@kertvarosi.hu címre.