Diatermiás bőrnövedék-eltávolítás (diatermikus kezelés)

A diatermiás kezelés

(A kezelésre csak bőrgyógyászati vizsgálat alapján kerül sor)

A diatermiás kezelés során a bőrbetegséget elektromos áram által létrehozott hőhatással kezeljük. A kezelés lényegét a hőhatás okozta roncsolás (égetés) alkotja.

A kezelés menete

A beavatkozást ambulánsan végezzük, a beavatkozás időtartama az eltávolítandó bőrnövedékek számától, nagyságától, elhelyezkedésétől függően 10–20 perc. Az apróbb növedékeket kb. 20–30 perces lidokaintartalmú helyi érzéstelenítő krémes előkezelést követően, míg a nagyobbakat injekciós érzéstelenítésben távolítjuk el. Injekciós érzéstelenítéssel lidokainérzékeny pácienseink számára is tudunk érzéstelenítést nyújtani.

A beavatkozáshoz egy professzionális, 4 MHz-es rádiófrekvencia segítségével működő Fit 4 Surgery elektrokautert (rádiófrekvenciás elektrosebészeti kés- és koagulátor) használunk, mely precíz, szövetkímélő vágást, és a digitális vezérlésnek köszönhetően pedig minden pillanatban megbízható működést eredményez.

A beavatkozás során seb keletkezik, amely a mérettől függően gyógyul: a kisebb sebek nagyjából egy hét alatt, míg a nagyobbak esetében a teljes regeneráció akár 2–3 hetet is igénybe vehet. A tökéletes kozmetikai eredmény elérése miatt az orvos által javasolt utókezelés szükséges. A kezelés után az elváltozás nagyságától-mélységétől függő apró heg maradhat vissza.

Figyelem!

A nyári hónapokban, illetve 25 ℃ feletti hőmérséklet esetén a beavatkozást nem, illetve csak kivételesen indokolt esetekben végezzük el, mivel ilyenkor a sebgyógyulás a bőr fokozott verejtékezése miatt lassabb, fokozottan előfordulhat a beavatkozás során keletkező seb felülfertőződése, illetve az erőteljes napsugárzás okozta hegelszíneződés (pigmentálódás) léphet fel.

Szívritmus-szabályozóval rendelkező pácienseknél kizárólag előzetes kardiológiai konzílium után végezhető el a kezelés, ezért, kérjük, jelezze amennyiben ilyen készülékkel rendelkezik!

Kérjük, a kezelés előtt jelezze esetleges túlérzékenységét bármely érzéstelenítőszerrel szemben!

Rádiófrekcenciás készülék a bőrgyógyászatban

Az elektrokauter készülék a rádiókészülékek működési frekvenciájához hasonló tartományban működik. A magas frekvenciájú rádióhullám a humán bőrön jól tervezhető módon vezethető. A bőr elektromos ellenállása a rádióhullám energiáját molekuláris energiává alakítja, mely a sejtfehérjék kicsapódását idézi elő. A hő hatására a szövet kíméletesen roncsolódik (a készüléken beállított teljesítménytől függően kialakuló hőmérséklet szerint különböző mértékben), vagy pedig elpárolog – ez az ún. koagulációs effektus.

A vágás során a sejten belüli folyadékot forráspontig hevítjük, mely a sejtmembrán felszakadását eredményezi, biztosítva az egymás melletti sejtrétegek szétválasztását. A magas működési frekvencia a pontos vágást garantálja a környező szövetek minimális felmelegedése – így kisebb fájdalomérzet és minimális hegképződés – mellett. Ez a készülék tehát bizonyos típusú jóindulatú bőrelváltozások, bőrnövedékek (pl. fibroma pendulum), apró érangiomák, általános vírusos szemölcsök, időskori – ún. seborrhoeás – szemölcsök, kisebb hajszálértágulatok pontos eltávolítására használható, emellett hatékony vérzéscsillapítást tesz lehetővé a beavatkozás során. A készülékre többféle elektróda (kezelő-fej) illeszthető, az orvos így mindig az adott elváltozás eltávolításához legmegfelelőbb kialakítású elektródát tudja használni. A minimális hőkárosodásnak köszönhetően a bőr csak enyhe szöveti sérülést szenved, a gyógyulás gyors, speciális utókezelést a seb fertőtlenítésén és az utólagos napfényvédelmen kívül általában nem igényel.

A diatermiás kezeléssel eltávolítható leggyakoribb
jóindulatú elváltozások:

Fibroma (kötőszöveti daganat)

Nyakon, hónaljakban, szemhéjakon, lágyékhajlatokban, de a testen bárhol máshol is előforduló, különböző nagyságú és színű, puha vagy tömött tapintatú, gyakran kisebb nyélen ülő növedék. Kialakulásukhoz egyéni hajlam szükséges.

Verruca seborrhoica (időskori szemölcs)

A bőr szintjéből laposan előemelkedő, bőrszínű vagy néha egészen sötétbarna, szurkált felszínű, sokszor morzsalékony szemölcs. Mérete a gombostűfejnyitől az akár csecsemőtenyérnyi méretűig változhat, kialakulása egyéni hajlamhoz kötött, száma általában korral szaporodik. Rosszindulatúvá soha nem válnak, időnként viszketnek. Megjelenésük miatt sokszor hasonlíthatnak anyajegyekre, ezért az eltávolítás előtt minden esetben dermatoszkópos vizsgálat is történik.

Angioma (érdaganat)

Jóindulatú, apró érburjánzás, mely a bőrön bárhol előfordulhat. Ritkán látható egyedül, általában tömegesen jelentkezik, száma korral szintén szaporodik. Eltávolítása – a nagyon aprók esetében diatermiával – a nagyobbak esetében CO2-laserrel történik.

Hajszálértágulat

Készülékünk speciális üzemmódja révén alkalmas különböző kaliberű kisebb értágulatok kezelésére. Készülékünk egyedülálló Pulse Mode (impulzus) üzemmódja a legmodernebb lézerkészülékeknél használatos milliszekundum időtartamú impulzusokat alkalmazza. A program segítségével – viszonylag nagy teljesítmény mellett – igen rövid rádiófrekvenciás impulzusokkal, a környező szöveteket megkímélve kezelhetjük a kisebb értágulatokat. 

A diatermiás kezeléseink árairól ITT tájékozódhat.

Az alábbi űrlap segítségével kezdeményezheti időpont egyeztetését erre a rendelésre. Kollégánk rövidesen felveszi Önnel a kapcsolatot.

    Melyik rendelésre szeretne időpontot foglalni?:


    vagy küldjön e-mailt az info@kertvarosi.hu címre.