Hidrogénkilégzéses vizsgálat

Mit vizsgálunk a hidrogénkilégzéses teszttel?

Rendelőnkben laktóz (tejcukor) érzékenységet, fruktóz malabszorpciót és vékonybél kontaminációt (SIBO) vizsgálunk.

Laktóz intolerancia: A tejcukor-érzékenység a vékonybélben található, a tejcukor lebontásáért felelős enzim – laktáz – csökkenése, eltűnése miatti laktózlebontási zavar következtében kialakuló tünetegyüttes. A beteg tej vagy tejtermék fogyasztása után hasi puffadást, hasi fájdalmat, görcsöket, hasmenést tapasztal. A laktózérzékenység lehet genetikai, tehát öröklött hátterű, de kialakulhat másodlagosan is, egyéb betegségek következtében, mint pl. vékonybél kontamináció, lisztérzékenység, gyomor-bélhurut vagy antibiotikum, szteroid tartalmú gyógyszer szedése után.

Fruktóz malabszorpció: A fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara, melynek hátterében egy a fruktóz felszívódását segítő fehérje – GLUT-5 fehérje – csökkent működése, aktivitásának csökkenése áll. A fruktózfelszívódási zavar esetén a beteg gyümölcscukor tartalmú élelmiszer fogyasztása után hasi puffadást, hasi fájdalmat, görcsöket, korai teltségérzetet, hasmenést, fejfájást, feszültséget, frontérzékenységet tapasztalhat. A betegség kialakulhat vékonybél kontamináció következtében is. Nem szabad azonban elfelejteni, GLUT-5 mennyisége a bélben korlátozott, a felszívás sebessége is limitált, nagy mennyiségű fruktóztartalmú élelmiszer elfogyasztása után a fruktózeltávolítás a bélből elhúzódik, a bélben fruktóz marad vissza, és előáll a látszólagos fruktózintolerancia állapota (típusos civilizációs ártalom). Ez a kórkép nem tévesztendő össze a fruktózintoleranciával, ez utóbbi egy örökletes megbetegedés, melyben egy májban levő enzim nem termelődik.

Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO): A betegség lényege, hogy a vastagbél-baktériumok átjutnak és elszaporodnak a vékonybél területén, azaz a vékonybél vastagbél-baktériumokkal szennyeződik, kontaminálódik. A vékonybélben elszaporodó baktériumok fermentálják a még emésztetlen szénhidrátokat. Az erjedés során gázok –metán, hidrogén – termelődnek, melyek puffadást, hasi görcsöket okozhatnak, tejsav és ecetsav termeléssel hasmenést válthatnak ki.

A vizsgálat menete:

A vizsgálatra megfelelő előkészület után kell érkezni. A vizsgálat során egy a hidrogén mennyiségét mérő eszközbe kell mély belégzést követően, megfelelő ideig a tüdőben tartott levegőt fújni. A vizsgálat egy ún. 0 perces fújással kezdődik, majd a vizsgálat típusának megfelelő tesztfolyadék elfogyasztása után, megadott időpontokban a fújások ismétlése következik. A vizsgálat akár 3 órán át is eltarthat. A vizsgálat alatt enni, inni és dohányozni nem szabad.

A vizsgálat során jelentkező tüneteket is jelezni, feljegyezni szükséges.

Megjegyzés:

  • Ha a kiindulási érték 20 ppm, vagy több, akkor egy másik időpontban ajánlott elvégezni a vizsgálatot, érdemes feltárni a vizsgálatot megelőző diéta esetleges hibáit.
  • Bizonyos emberek bélflórájában metánképző baktérium (Methanobrevibacter smithii) van, ilyenkor a bélben felszabaduló hidrogénből metán képződik és így a kilégzett levegő hidrogéntartalma nem nő meg akkor sem, ha tápcsatornájukban fokozott mennyiségben termelődik hidrogén.
  • Más emberek bélflórájában kénhidrogént termelő baktériumok vannak. A metánt vagy kénhidrogént termelő bélflórával rendelkezők esetében a hidrogén kilégzési teszt álnegatív eredménnyel járhat.

Amennyiben szakorvosunk a vizsgálat elvégzését Önnél szükségesnek tartja, a vizsgálat előtti előkészületekről írásos leírást ad.

A Hidrogénkilégzéses teszt árairól ITT tájékozódhat.

Az alábbi űrlap segítségével kezdeményezheti vizsgálati időpont egyeztetését. Kollégánk rövidesen felveszi Önnel a kapcsolatot.

    Melyik rendelésre szeretne időpontot foglalni?:


    vagy küldjön e-mailt az info@kertvarosi.hu címre.